Plaats 7: Rotterdam
- Tour de Nederland
- 7 jul 2019
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 27 aug 2019
Rotterdam is een havenstad gelegen in het westen van Nederland, in de provincie Zuid-Holland. De stad is gelegen aan de Nieuwe Maas, een van de rivieren in de delta die gevormd wordt door de Rijn en de Maas. De haven van Rotterdam, lange tijd de grootste ter wereld, is de grootste en belangrijkste van Europa.
Inwoners (1 januari 2019): 644.527; (3060 inw./km²)



Gemeentewapen van Rotterdam


“Het Poortgebouw” is de naam van het bijzondere 19e eeuwse gebouw. Het monument ligt aan de zuid oever van de Maas op de Kop van Zuid in Rotterdam. De bedoeling was om het hoofdkantoor van Rotterdamse Handels Vereniging in het pand te vestigen, dat in 1879 voltooid was toen de oprichter van de RHV, Lodewijk Pincoffs, failliet raakte en naar de Verenigde Staten vluchtte. In de daarop volgende 120 jaar, werd het gebouw aangepast aan de behoefte van de verschillende gebruikers en de altijd veranderende omgeving. Dit waren onder meer de Holland America Lijn, een meteorlogisch station, en als laatste voor lange tijd de Rotterdamse Havenbedrijf. Na het vertrek van het Havenbedrijf in 1978 was het huis bijna een Eros Centrum geworden, als Rotterdammers niet hevig geprotesteerd hadden tegen deze gemeentelijke plannen.
Vandaag de dag staat de naam ook voor de 30-personen tellende woongroep die georganiseerd zijn in “de Vereniging Poortgebouw” en in 1982 is opgezet. In 1984 kwam er een einde aan de lange weg naar legalizatie, van een “actie kraak” (een georganiseerd protest tegen de tekortkomingen in de samenleving) op 3 oktober 1980 naar de officiele renovatie van het gebouw om in de behoefte van een (jonge) woongroep te voorzien, en het eerste betaalbare huurcontract.
Vanaf toen heeft het huis niet alleen maar een woonfunktie gekent, maar heeft ook onderdak geboden aan vele sociale en cultureele interacties en het heeft ook vele publieke ‘windows’ geleverd naar diverse non-profit acties. Het Poortgebouw is het levende voorbeeld dat open-minded, experimentele en een do-it-yourself mentaliteit de echte motoren zijn achter (sub)culturen en niet exploiterend materialisme en eeuwenlang lobbyen met de bureaucratie.
Het merendeel van de huidige internationale Poortgebouwers leveren hun deel binnen de kunst en cultuur van Rotterdam, een creatieve energie die dag en nacht zichtbaar en hoorbaar is in het Poortgebouw. Een sociale, politieke en ecologische mentaliteit is hierin de basis. Onze huis ‘regels’ zijn a-hierarchisch en gebouwt op tolerantie en vrede, bewust zijn van de behoefte van de ander en de vrijheid der gedachten en zelf expressie.

De Willemsbrug is een brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam. De brug verbindt de rechteroever van de Nieuwe Maas met het Noordereiland. De huidige brug is de tweede Willemsbrug. De eerste werd ontworpen door C.B. van der Tak, werd in 1878 opengesteld en vernoemd naar koning Willem III. Wikipedia
Hoogte: 65 m
Geopend: 1981
Lengte: 318 m
Lengte totaal: 270 m
Bouw gestart: 1975
Architect: Cor Veerling

De 3D geprinte Erasmus is een replica van het bekende beeld van Erasmus van Hendrick de Keyser, dat op het Grotekerkplein naast de Laurenskerk staat. Van 1945 tot 1963 stond dit beeld tijdelijk op het plein voor het Schielandshuis.
Het beeld is gemaakt door het bedrijf 3D Robot Printing, gevestigd in het Rotterdam Innovation District. Erasmus is internationaal bekend en zijn gedachtegoed is nog altijd bijzonder actueel. Sander de Iongh van Rotterdam Partners: “De statuur van Erasmus is enorm. Daar zouden we nog trotser op moeten zijn. Met de plaatsing van het beeld tegenover de Rotterdam Tourist Information hopen we hier een bijdrage aan te leveren. We hopen dat veel toeristen door bijvoorbeeld het maken van foto’s de verbondenheid tussen Rotterdam en Erasmus verder zullen uitdragen.”


De Kubuswoningen in Rotterdam zijn nog steeds een opvallende en kleurrijke toeristentrekker. De markante vormgeving is bedacht door de Amsterdamse provoarchitect Piet Blom. Het zogeheten Blaakse Bos bestaat uit 38 kubussen en de paalwoningen zijn als een brug over de drukke straat De Blaak gebouwd. De Kubuswoning zelf bestaat uit een gekantelde houten kubus die met één punt op een betonnen zeshoekige kern rust. In deze stam bevinden zich de entree en het trappenhuis. De kubus telt drie verdiepingen: het ‘straathuis’ met keuken en woonkamer, het ‘hemelhuis’ met slaapkamers en het ‘loofhutje’. De Kubuswoningen bevinden zich bij de Oude Haven en Blaak.

Santa Claus, ook bekend als Kabouter Buttplug, is een beeld van Paul McCarthy. Het staat op het Eendrachtsplein in Rotterdam. Het beeld werd in 2001 door de Amerikaanse kunstenaar gemaakt in opdracht van de Internationale Beelden Collectie voor een plek in de stad.

De verwoeste stad is een beeld dat Ossip Zadkine maakte naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het is op 15 mei 1953 onthuld en staat op het Plein 1940, aan de Leuvehaven, naast het Maritiem Museum in Rotterdam. Het beeld is een Rijksmonument.
Kunstenaar: Ossip Zadkine

De Rotterdam uit 1959 is het vijfde schip met die naam, in dienst van de Holland-Amerika Lijn (HAL). Het is een stoomschip met oliegestookte stoomketels en stoomturbines.
Het is een van de bekendste naoorlogse Nederlandse passagiersschepen. Het maakte tussen 1959 en eind 2000 het laatste decennium mee van de trans-Atlantische lijnvaart en was daarna een succesvol cruiseschip. Sinds 4 augustus 2008 ligt het schip als drijvende attractie (rondleidingen, hotel-café-restaurant) aan het Derde Katendrechtse Hoofd in de Maashaven in Rotterdam.
Comments