top of page
Zoeken

Plaats 38: Oudebildtzijl (Ouwe-Syl)

  • Foto van schrijver: Tour de Nederland
    Tour de Nederland
  • 28 jun 2020
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 12 jul 2020

Oudebildtzijl is een dorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noordwesten van Stiens en ten noordoosten van Sint Annaparochie, aan het oostelijke eind van de Oudebildtdijk. Door het dorp stroomt de Oude Rijd. In 2019 telde het 970 inwoners.

Gemeente: Waadhoeke








Gerrit Keizer (1874-1946) werd sinds zijn kindertijd, vanwege zijn lichaamslengte van 80 cm, op kermissen en in het variété te kijk gezet als bijzonderheid en natuurwonder.


Hij stond bekend als een innemend mens maar kon ook, als hij zich bespot voelde, fel van zich afbijten. Gecontracteerd door een impresario vertrekt hij zelfs naar Amerika. Dat gaat niet goed en zijn moeder haalt hem daar persoonlijk vandaan. Later trekt hij de wereld rond als zanger, muzikant en acrobaat. Op hoge leeftijd besluit hij uiteindelijk weer terug te keren naar zijn geboorteplaats Oude Bildtzijl.


Kunstenaar Hans Jouta vervaardigde het beeld, in een formaat dat ogenschijnlijk veel te klein is, maar de precieze lengte van de ‘Klaine Keizer’ getrouw weergeeft.


GemeenteWaadhoeke

PlaatsOudebildzijl / Ouwe Syl

Statuspermanent

OpdrachtgeverGemeente Waadhoeke

Opdracht informatieHet standbeeld kon er komen dankzij het opgaan van gemeente het Bildt in fusieproduct Waadhoeke. Elk dorp kreeg bij wijze van afscheidsgeschenk 10.000 euro voor een kunstwerk. In Oudebildtzijl hoefden ze niet lang na te denken over de bestemming. Natuurlijk moest de ‘Klaine Keizer’ terug.

KunstenaarHans Jouta




Vrije Evangelische Gemeente te Oude Bildtzijl





Koffer als boekenkast.





Julianakerk

De Vermaning

De Vermaning in Oude Bildtzijl is gebouwd in 1806 en in 1860 vergroot. In 1906 komt er een houten toren bovenop de pastorie. Zowel binnen- als buitenkant van kerk en pastorie staan op de monumentenlijst.


Julianaklok

Wanneer op 30 april 1909 prinses Juliana wordt geboren, luidden de bewoners van Oude Bildtzijl de dorpsklok op de school stuk. De nieuwe dorpsklok wordt dat jaar, mede dankzij een gift van het koningshuis, in de toren van de Vermaning gehangen. De klok wordt Julianaklok genoemd en al gauw krijgt het kerkje de naam Julianakerk.


Orgel

In 1896 verhuist het doopsgezinde orgel naar de gereformeerde kerk te Sint Jacobiparochie. Bakker en Timmenga uit Leeuwarden bouwen dat jaar het huidige orgel in de doopsgezinde kerk. Dit is het enige orgel op het Bildt waarbij nog handmatig moet worden gepompt om het van lucht te voorzien. Het orgel bezit een prachtige klank maar het kan beter. In 2013 is een Orgelfonds in het leven geroepen om te sparen voor een grote restauratie van dit unieke instrument. lees meer >>


Stichting DBF

De kerk is in 1997 aangekocht door de gemeente. In 2009 is de kerk verkocht aan Stichting DBF. Deze stichting draagt zorg voor het onderhoud van dit bijzondere rijksmonument. In 2010 is de buitenkant van de kerk en de toren grondig gerestaureerd. In 2012 is de binnenkant van de kerk onder handen genomen en alles ziet er nu weer piekfijn uit. lees meer over stichting DBF >>


Aerden Plaats

De Julianakerk is onderdeel van bezoekerscentrum de Aerden Plaats. Er worden ondermeer exposities en concerten georganiseerd en er wordt meegedaan met de Bildtse Kerkenroute en Friese Tsjerkepaad. Tevens is de kerk één van de officiele trouwlocaties van het Bildt.





Herinneringssteen Oude Schoolgebouw.



Klaine Kaizer Padsy (tussen de Monnikebildtdijk en Krelis Annesstraat)

Noemd na de Sylster Gerrit Keizer (1874-1946) in de folksmônd Klaine Keizer.

Hij trad op in aigen lând, in Europa en sels in Amerika en worde wereldberoemd fanwege syn lingte. Hij worde naamlik maar 96 sm lang en der het-y gebrúk fan maakt as attraksy. Hij waar ok akrobaat en kon goed goed singe, wat ‘m arig kompleet maakte, ok deur syn groate geest. Hij weunde de leste jaren fan syn leven in syn geboortedorp, an de Landbuurt, der’t-y in 1946 sturf.

(Klaine Kaizer Padsy (tussen Monnikebildtdijk en Krelis Annesstraat)

Vernoemd naar de Sylster Gerrit Keizer (1874-1946) in de populaire maan Klaine Keizer.

Hij trad op in eigen land, in Europa en zelfs in Amerika en werd wereldberoemd vanwege zijn lengte. Hij was namelijk maar 96 cm lang en dat maakt de y-y-fan aantrekkelijk. Hij was een goede acrobaat en kon goed zingen, wat hem compleet maakte, goed door zijn grote geest. De laatste jaren van zijn leven rouwde hij in zijn geboortedorp, in de Landbuurt, der not-y in 1946.)



Het dorp vertoont bij de kruising een opmerkelijke structuur van gesloten bebouwing: hoog aan de noordzijde van de dijk en aan de zuidzijde losse bebouwing diep achter de dijksloot, de Oude Bildtdijkstervaart. Op de noordoosthoek staat het café ’t Graauwe Paard, een breed en twee lagen hoog pand uit omstreeks 1830 met neoclassicistische karakteristieken. Nabij de andere noorderhoek staat een vele malen verbouwd pakhuis met een verleden dat wel tot de 18de eeuw terug kan gaan. Even westelijker rijst de doopsgezinde kerk met de Julianatoren op.





 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2019 by Tour de Nederland. Proudly created with Wix.com

bottom of page