Plaats 37: Doorwerth
- Tour de Nederland
- 24 mei 2020
- 3 minuten om te lezen
Doorwerth is een dorp in de gemeente Renkum in de Nederlandse provincie Gelderland, net ten westen van de stad Arnhem.
Gemeente: Renkum
Bevolking: 4.887 (2017)
Provincie: Gelderland


Kasteel Doorwerth gemaakt met de DJI Spark.

Kasteel Doorwerth is een mooi voorbeeld van een waterburcht, waarbij de dikke buitenmuren samen met het water voor bescherming zorgen. Het kasteel ligt op een ideale plek: goed verdedigbaar op een uiterwaard aan de Rijn en strategisch aan de oude hoofdweg van Arnhem naar Utrecht. Een prima plek voor tolheffing.
Roofridder
In 1260 werd de burcht voor het eerst vermeld. De roofzuchtige praktijken van kasteelheer Berend van Dorenweerd waren de graaf van Gelre en de bisschop van Utrecht een doorn in het oog. Tijdens een belegering werd het toen nog houten gebouw verwoest. Daarna werd het kasteel door Berends zoon Hendric weer opgebouwd. Dit keer met kloostermoppen, gebakken van plaatselijke rivierklei.
Woontoren
Het oudste gedeelte uit 1280 was een zaalburcht (rechthoekige woontoren), op de plek en met de omvang van de huidige oostvleugel van het kasteel. De zuidelijke vleugel werd gedurende de 14e eeuw tegen het kasteel aangebouwd. Begin van de 15e eeuw was Reinald van Homoet kasteelheer. Hij liet de voorburcht en de massieve woontoren aan de noordzijde bouwen. De laatste grote uitbreiding vond in de 16e eeuw plaats, met de vergroting van de zuidvleugel en de bouw van de toren in het zuidwesten.
Middeleeuws
De daaropvolgende bezitters van het kasteel verbleven er zelden. Daarom hadden ze niet de neiging tot moderniseren en dat is waarschijnlijk de reden dat Doorwerth nog steeds een Middeleeuws uiterlijk heeft. De zwartste dagen van het kasteel zijn van recentere datum. Bij de bevrijding van Zuid-Nederland in september 1944 lag het kasteel zwaar onder vuur.
Herbouw
Na de oorlog bleef weinig meer over dan een trieste puinhoop. Het kostte 37 jaar om het kasteel in oude luister te herbouwen. Sinds 1983 is het kasteel weer in zijn Middeleeuwse glorie te bewonderen. Kasteel Doorwerth is daarmee een van de fraaiste kastelen van Nederland.

Schaapjes in de wei bij Doowerth.

Panorama van het kasteel en de omgeving.


Begraafplaats

Bruggetje.

De Protestantse kerk Doorwerth - Heveadorp

De watertoren in Doorwerth is ontworpen door architect Th.K.J. Koch en werd gebouwd in 1937-1938 die het ontwerp in een zakelijk expressionistische bouwtrant maakte.
De toren staat aan de Spechtlaan. De watertoren heeft een hoogte van 19 meter en heeft een waterreservoir van 60 m³.
In 1960 werd de toren uit zijn oorspronkelijke functie onttrokken en is in de jaren daarna in gebruik geweest door de gemeente. De toren werd vanaf 1960 voor verschillende doeleinden gebruikt. Doordat de toren schaars gebruikt werd en geen echte functie meer had kwam het in verval terecht.
Sinds 2001 is de watertoren een rijksmonument[1] en tot 2008 was de toren in bezit van watermaatschappij VITENS. In 2008 werd de watertoren verkocht aan een particulier die in de periode 2009 - 2010, in samenwerking met Architectenbureau Moons BV uit Waalwijk en Ingenieursbureau Middelhuis en Schleipfenbauer uit Heteren, de watertoren restaureerde en een woonhuis van maakte met aangelegen een kantoor.

Het POP-UP plein is een tijdelijke plein, tot het centrum van Doorwerth een echt ontmoetingsplein krijgt. Wat is ontmoeten voor de inwoners van Doorwerth?

Kunst op straat.
En nog meer kunst in Doorwerth :-)

Dit monument herdenkt 11 inwoners van Heveadorp en Doorwerth die zijn omgekomen of vermist in de Tweede Wereldoorlog en in Nederlands-Indië.

Na een jaar verbouwen hebben we de Onze Lieve Vrouwe van Lourdes Kerk in Doorwerth een nieuwe bestemming gegeven. De kerk, uit 1933, heeft zijn intieme uitstraling behouden en je ervaart een rustgevende sfeer. Bij binnenkomst heb je zicht op het bijzondere plafond dat de vorm heeft van een omgekeerd schip. Ook is de Maria kapel met een replica van de Lourdesgrot met een Mariabeeld en Bernadette bewaard gebleven.
תגובות