Plaats 3: Krimpen aan de Lek
- Tour de Nederland
- 7 jul 2019
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 2 aug 2019
Onze thuisbasis. Klein, gezellig en volop rust en natuur in de omgeving.
Krimpen aan de Lek is een dorp in de gemeente Krimpenerwaard met in 2015 ca. 6459 inwoners, gelegen aan de rivier de Lek. Vooral na de opening van de Algerabrug bij Krimpen aan den IJssel wordt de Krimpenerwaard, en daarmee ook Krimpen aan de Lek, een geliefd woongebied voor velen die in Rotterdam hun werk hebben.



Gemeentewapen van Krimpen aan de Lek






De 50 meter hoge watertoren uit 1909 is gebouwd in een traditioneel ambachtelijke stijl met Neorenaissance motieven ontworpen door Visser & Smit uit Papendrecht. De toren is van algemeen belang vanwege de cultuur en architectuur-historische waarde. Het is een karakteristiek voorbeeld van een utilitair gebouw uit het begin van de 20e eeuw. Hij is beeldbepalend, zichtbaar vanuit de gehele omgeving (zelfs vanaf de Brienenoordbrug) en is tevens een van de hoogste watertorens van Nederland en heeft een riant dakterras , sfeervolle kelder met gewelfd plafond. Samen met de originele bijgebouwen zoals het pompgebouw , filtergebouw en pompbediende woning inclusief hek aan de dijk is het ensemble een rijksmonument en zijn de bijgebouwen in het bezit van waterleidingbedrijf Oasen.
De toren heeft reeds tien ruime verdiepingen met veelal twee ramen per verdieping, welke verdiepingen voor vele doeleinden gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld: kantoor, trainingen, cursussen, vergaderingen en dergelijke. Enige tijd geleden gebruikte Rijkswaterstaat de toren twee dagen lang voor een congres betreffende de problematiek van de hoge waterstanden in de benedenrivieren voor 120 man met een plenaire sessie in een tent op het voorterrein.
Vijf verdiepingen zijn zelfs zes meter hoog , dus hele of halve verdiepingen zijn eventueel aan te brengen.
In de stalen geklonken tank van ca. 9 meter hoog en ca. 7 meter diameter (inhoud 275.000 liter) kunnen eventueel drie (bruids)suites of gastenkamers voor (buitenlandse)relaties gemaakt worden waarbij in de stalen buitenwand ramen en deuren kunnen worden aangebracht tegenover de 12 hoge buitenramen.
De gemetselde toren is in 2 kleuren baksteen uitgevoerd en is in de 60 er jaren grondig gerestaureerd en is inmiddels circa 15 jaar niet meer in gebruik als watertoren.
Vanaf het dakterras (9 meter diameter) met daaromheen 1.5 meter hoge kantelen heeft u op een normale dag met het blote oog het zicht op de 19 Werelderfgoedmolens van Kinderdijk (op circa 600 meter afstand), Rotterdam, Dordrecht, de Dom van Utrecht en de Krimpenerwaard. Bij het eigendom behoort 400 m2 grond met parkeerterrein.
- Plaats : Krimpen a/d Lek - Object : Voormalige watertoren - Bouwjaar : 1909 - Status : Rijksmonument - Vloer oppervlakte toren : ca. 450 m2 - Inhoud toren : ca. 2500 m3 - Hoogte : 50,50 m - Diameter binnen : 7 a 8 m - Heipalen : ruim 400 en 8 zware steunberen - Perceel oppervlakte : 400 m2 - Gebruik : Geen woonbestemming Wel bedrijfsgebruik en exposities

Comments