Plaats 18: Cabauw
- Tour de Nederland
- 7 jul 2019
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 27 aug 2019
Cabauw is een klein dorp en voormalige gemeente in de gemeente Lopik, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp ligt in de polder Lopikerwaard.
Bevolking: 690 (2004)
Inwoners (2004): 690



De Middelste Molen (of Tweede Molen) is een wipmolen ten westen van het dorpje Cabauw, in de Nederlandse provincie Utrecht.
De molen is in 1773 gebouwd en heeft tot 1962 het waterschap Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven op windkracht bemalen. Vanaf 1962 diende molen als reservegemaal.
Oorspronkelijk bemaalde de molen de polder samen met de Voorste Molen en de Achterste Molen die in respectievelijk 1933 en 1961 zijn gesloopt.
De Middelste Molen onderging in 1993, 2004 en 2007 restauraties. Het wiekenkruis bestaat nog uit twee Potroeden met een lengte van ruim 27 meter en deze zijn voorzien van het Oudhollands hekwerk met zeilen. De molen slaat het water uit door middel van een scheprad. De molen kan geen water meer op de boezem uitslaan, maar is wel maalvaardig en zeer regelmatig in bedrijf dankzij een vrijwillig molenaarsechtpaar. De molen is thans eigendom van de Stichting De Utrechtse Molens en wordt beheerd door Het Utrechts Landschap.
Er is een vriendenstichting actief, Vrienden van de Cabauwse Molen. Deze heeft zich ingezet voor herbouw van de in 1990 gesloopte zomerwoning bij de molen. Dankzij onder meer subsidie van de Europese Unie kon dit project worden gerealiseerd. In de zomer van 2012 werd begonnen met de herbouw.


Gerardus Majellaschool

Wipmolen.

De Meetmast Cabauw, ook KNMI-mast Cabauw en in de volksmond wel de Snuffelpaal genoemd, is een 213 meter hoge getuide mast die in 1972 is gebouwd ten oosten van het dorp Cabauw, in de Lopikerwaard, in West-Nederland, om meteorologisch onderzoek te doen naar de relaties tussen de staat van de atmosferische grenslaag, de karakteristieken van het landoppervlak en de algemene weersituatie. De verzamelde gegevens worden tegenwoordig automatisch doorgestuurd naar het KNMI in De Bilt. De locatie werd gekozen omdat die representatief is voor dit deel van Nederland, de omgeving een homogene structuur heeft, vooral in westelijke richting, en omdat slechts kleine landschappelijke en infrastructurele ontwikkelingen waren gepland in deze regio.[1] De voornaamste veranderingen in de omgeving van Cabauw sinds 1972 zijn het kappen van een rij bomen langs de weg ten oosten van de mast in 1975, en de meer recente uitbreiding van het ten oosten van de mast gelegen dorp Lopik tot dicht bij de mast. Sinds 1972 is de meetinstrumentatie in samenwerking met andere Nederlandse instituten aanzienlijk uitgebreid met diverse remote sensing instrumenten.[2] De metingen in Cabauw zijn 's werelds langstlopende hoge toren precisiemetingen van broeikasgassen.


Watertoren aan de Damweg bij Cabauw


De RK-Kerk St. Jacobus, gebouwd in 1928, is één van de jongste kerken van Lopik. De zeven sacramenten worden uitgebeeld in evenzoveel gebrandschilderde ramen in het priesterkoor. Niet het minst vanwege de fraaie wandschildering is deze kerk monumentaal.

Comments