top of page
Zoeken

Plaats 13: Oudewater

  • Foto van schrijver: Tour de Nederland
    Tour de Nederland
  • 7 jul 2019
  • 2 minuten om te lezen

Oudewater is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De plaats verkreeg stadsrechten in 1265 en is daarmee de oudste stad in het Groene Hart. Oudewater ligt aan de monding van het riviertje de Lange Linschoten in de Hollandsche IJssel.

Bevolking: 10.108 (aug. 2017)





Joop Doderer heeft twintig jaar de sympathieke zwerver gespeeld in de populaire tv-serie. Veel van zijn avonturen met Saartje, Malle Pietje, de burgemeester en niet te vergeten veldwachter Bromsnor speelden zich hier af. Hoewel veel opnames in de studio zijn gemaakt werden de meeste buitenopnames gemaakt in en om Oudewater. Bijvoorbeeld op de Ruigeweide. Swiebertje en Oudewater hadden wat met elkaar en het is dan ook geen wonder dat het standbeeld van de zwerver hier te vinden is. Tegenover het stadhuis waar Bromsnor hem opsloot in de kelder...



Het is alweer de vierde social sofa , of mozaïekbank die in Oudewater staat te pronken. Naast de Oudewater-750-bank bij het Medisch Centrum, de Natuurbank bij de rotonde en de Touwbank bij De Oude Touwfabriek staat er nu een Muziekbank bij … het laat zich raden: het Muziekhuis. En deze vierde bank doet in niets onder voor de overige prachtexemplaren.




De Waag van Oudewater wordt ook wel de heksenwaag genoemd, omdat hier van de 16de tot in de 18de eeuw personen werden gewogen die van hekserij werden beschuldigd.



Kunst West-Ijsselkade Oudewater

'Steun' (2012) (Steun is een jongensnaam) van de Nederlandse kunstenares Ingrid Mol (Den Haag 1970).

Het kunstwerk is 'achtergebleven' na de opvoering van de mini-opera 'Boven het Land' die zij samen met componist/sound designer Danny Weijermans schreef en vormgaf.



Franse Kazerne.

"Barakken" gebouwd om de Franse soldaten onderdak te geven, en de burgers van Oudewater te verlossen van het inkwartieren van deze soldaten. Hoewel de Fransen de "Vrijheid Gelijkheid en Broederschap" brachten waren de burgers de soldaten meer dan zat in hun huizen. In de vergadering van het gemeentebestuur van 31 maart 1798 besluit men om zeven huisjes en een erf aan de noordzijde van de IJssel aan te kopen. De burgerij brengt voor deze aankoop en bouw een bedrag van 8000,- gulden bijeen, het weeshuis leent nog een een bedrag van 2000,- gulden tegen een rente van 5 %. Bovendien komen er nog wat kleinen giften binnen. Op 1 mei 1798 vindt de aanbesteding plaats van het kazerne gebouw, waarvoor zich 16 gegadigden melden. Hoogste inschrijver is Cornelis 't Hart voor 24000,- gulden en laagste Cornelis Roodnat uit Bergambacht voor 14000,- aan wie het werk wordt gegund. Een gevelsteen was aangebracht in het gebouw, een steen die hopelijk weer een plaats krijgt in het nieuwe gebouw.







 
 
 

留言


Post: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2019 by Tour de Nederland. Proudly created with Wix.com

bottom of page