Plaats 12: Drunen
- Tour de Nederland
- 7 jul 2019
- 2 minuten om te lezen
Drunen is een plaats in de gemeente Heusden in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het maakt deel uit van een regio die de Langstraat wordt genoemd en van oudsher bekendstaat om zijn leer- en schoenenindustrie. Op 1 januari 1997 zijn de gemeenten Drunen, Vlijmen en Heusden opgegaan in de fusiegemeente Heusden.
Inwoners (1 januari 2017): 18.216
Gemeente: Heusden



Het Land van Ooit was een kinderthemapark in Drunen met een oppervlakte van 34 hectare. Het werd opgericht in 1989 door Marc Taminiau, die daarvoor directeur bij de Efteling was. De leiding was tot op het einde steeds in handen van verschillende leden van de familie Taminiau.
Eigenaar: Mascha van Till-Taminiau
Sluiting: 21 november 2007



Op de Oude Rooms Katholieke Begraafplaats van Drunen zijn zes Nederlandse Oorlogsgraven. Onder hen bevinden zich twee burgers die op 4 november 1944 zijn omgekomen.


St. Lambertuskerk, Drunen
De geschiedenis vóór onze herinnering
De oorsprong van de parochie Sint-Lambertus te Drunen ligt in de dertiende eeuw. In 1233 werd door hertog Hendrik het patronaatsrecht geschonken aan de prelaat van de norbertijnerabdij te Tongerloo (B). Het plaatsje Drunen kreeg zijn eerste kerkje met telkens een norbertijn van Tongerloo als pastoor. Het zal wel een klein houten kerkje geweest zijn. De parochie was zo uitgestrekt, dat al gauw twee kapellen verschenen onder de rechtsmacht van de pastoor van Drunen: een in Giersbergen en een in Nieuwkuijk. Omstreeks 1450 bouwden de parochianen een nieuw godshuis, dat ruim vier eeuwen dienst heeft gedaan. Vanaf 1648 was de kerk in handen van de hervormden en moesten de katholieken genoegen nemen met een schuurkerk. In vervallen staat kregen zij in 1818 hun kerk terug. In 1870 kocht het kerkbestuur een perceel grond in de Grotestraat met het doel om daar een nieuwe kerk te bouwen in neo-gotische stijl zoals in die tijd van katholieke emancipatie gebruikelijk was. Van Tulder uit Tilburg was de architect. In 1874 werd de kerk voltooid, en kon de oude kerk worden afgebroken. De vrijgekomen grond werd bij het kerkhof getrokken (de inmiddels gesloten parochiebegraafplaats aan de Schoolstraat).

Comments