Plaats 11: Zwolle
- Tour de Nederland
- 7 jul 2019
- 3 minuten om te lezen
Zwolle is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Overijssel. Zwolle ligt aan het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht en is via het Zwolle-IJsselkanaal verbonden met de IJssel. De stad ligt in de regio IJsseldelta. De gemeente telt 127.492 inwoners en is daarmee de negentiende gemeente van Nederland.
Bevolking: 123.861 (2015) Verenigde Naties
Provincie: Overijssel



Het IJsbeelden Festival bij de IJsselhallen in Zwolle

Gedenktekens op straat.



Museum de Fundatie is een museum voor beeldende kunst in Zwolle. Museum de Fundatie is onderdeel van de stichting Hannema-de Stuers Fundatie, waar ook Kasteel het Nijenhuis in Heino onder valt.

In 1465 hebben de dominicanen het Broerenklooster en de Broerenkerk gesticht. Destijds zijn de panden gebouwd op een smalle strook land ten noorden van de oude stadskern van Zwolle. Het klooster werd gesloten in 1580 waarna de kerk vanaf 1640 in gebruik is geraakt voor de protestantse eredienst. In 1983 sloot de kerk zijn deuren voor de erediensten.
De kerk is gerestaureerd in de periode 1983-1988. Onder de vele lagen witkalk kwamen tijdens de restauratie de spectaculaire gewelfschilderingen tevoorschijn. Daarna is de kerk gebruikt voor culturele evenementen en als expositieruimte. Tot aan de zomer van 2010 zijn in het rijksmonument verschillende evenementen en tentoonstellingen georganiseerd, maar het pand had nog geen duidelijk nieuwe functie.
Boekhandel Waanders was jarenlang gevestigd aan de Grote Markt in Zwolle, maar verhuisde in 2004 naar winkelcentrum Het Eiland. De neerwaartse spiraal in de economie en de boekhandels heeft ervoor gezorgd dat gezocht is naar een totaalbeleving van media, kunst en cultuur. Wim Waanders wil zijn boekhandel een culturele en belevenisfunctie geven.

Vestingmuur

De Sassenpoort is een van de best bewaarde monumenten van Zwolle.
Het is een stadspoort die werd gebouwd in 1406. De Poort is opgebouwd uit 101.000 stenen als onderdeel van de stadsverdedigingswerken. Voor de bouw is veel natuursteen gebruikt, met name trachiet, tufsteen en Bentheimer zandsteen.
In 1409 was de bouw van de Sassenpoort voltooid. Verantwoordelijk voor de bouw was “Meister Henric van Roden en de sijne knechten”. Tussen de hoektorens bevindt zich een Mezekouw. Vanuit gaten in de vloer van deze uitbouw kon kokende pek over eventuele binnendringende vijanden worden gegoten.
De gezichtsbepalende poort is nog de enige overgebleven poort uit de ommuring van de stad. De grote omvang van deze stadspoort stond voor de rijkdom van Zwolle in die periode. De poort moest ook zo breed zijn,zodat de karren volledig onder de poort konden staan. Na een grondige inspectie werd de deuren naar de stad geopend.
De poortwachters hadden ook de taak op op te letten op uiterlijke kenmerken van de bezoekers zoals brandmerken of een afgesneden oor. Deze werden niet toegelaten tot de stad!
De Sassenpoort is een binnenpoort. De buitenpoort was bij de Sassenpoorter brug. Tussen de buiten en binnenpoort was een Rondeel,ommuurd plein. In 1524 wou de Hertog Karel van Gelre Zwolle veroveren. De Zwollenaren bedachten een list! De Hertog werd09Jan van de Wetering, SMZ, HCO (10) toegelaten door de buitenpoort. Direkt daarna werd de buitenpoort gesloten, zodat de rest van zijn leger buiten stond. De binnenpoort werd ook direkt gesloten. Het gevolg was dat de Hertog gevangen zat tusssen 2 poorten. Na een belofte dat hij Zwolle verder met rust zou laten, mocht hij gaan. Hij heeft zich niet aan zijn woord gehouden, want na een maand heeft hij Zwolle voor 4 weken belegerd. Uiteindelijk heeft hij Zwolle niet veroverd.
Na het aanleggen van de bastions en vestingwerken (1592-1612) werd de Sassenpoort een gevangenis tot 1739. Toen werd de gevangenis op de Spinhuiswal gebouwd.
In 1893 schonk de gemeente Zwolle de Sassenpoort aan de Staat der Nederlanden.
Het werd omgebouwd tot rijksarchief. Tussen 1894 en 1897 werd de poort gerestaureerd en de kantelen hersteld. De houten klokkentoren werd vervangen door de huidige. De Sassenpoort staat in de lijst van Top 100 Nederlandse UNESCO-monumenten.




Comments